Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 19:32

Καλλιέργεια Λαχανικών.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

     Αξίζει τον κόπο να σκάβουμε, να τσαπίζουμε, να ξεβοτανίζουμε, να ποτίζουμε και γενικώς να παιδευόμαστε παράγοντας τα δικά μας λαχανικά; Κάποτε η καλλιέργεια των λαχανικών ήταν ανάγκη για την επιβίωση της οικογένειας, σήμερα πιστεύουμε ότι ο λαχανόκηπος είναι για να “ζούμε καλύτερα”. Αν και στις μεγάλες πόλεις αυτό είναι αδύνατον να γίνει για όλα τα λαχανικά, παρά μόνο για μερικά και κυρίως αρωματικά φυτά σε γλάστρα, στα χωριά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

     Μια βιολογική καλλιέργεια λαχανικών απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ραντίσματα, θα μας δώσει μια παραγωγή γεμάτη άρωμα, φρεσκάδα και αυθεντική γεύση. Εκτός όμως από αυτό η ενασχόληση με την φύση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

     Τελικά αξίζει; Θα λέγαμε ναι γιατί έτσι γενικώς ζεις καλύτερα !!! Εξάλλου σε τελική ανάλυση άλλοι είναι αυτοί που πραγματικά δουλεύουν για την παραγωγή του καρπού, το χώμα, ο ήλιος, οι καιρικές συνθήκες, τα φυτά, οι σπόροι κλπ, εμείς απλώς κάνουμε διαχείριση αυτών.

 

Thermo1     Thermo2

      Ας καλλιεργήσουμε λοιπόν τα δικά μας λαχανικά παρέα ανταλλάσσοντας απόψεις, κάνοντας σχόλια, λύνοντας προβλήματα και γενικώς συζητώντας για το κάθε τι που εμφανίζεται στην πορεία. Σίγουρα δεν θα είναι όλα εύκολα, ούτε έρχονται όλα όπως τα έχουμε προγραμματίσει, αλλά δεν είναι όμως και ακατόρθωτα. Σωστό στην κηπουρική γενικά δεν υπάρχει γιατί αυτό είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, άρα τα λάθη επιτρέπονται και φυσικά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με την πρώτη αναποδιά.

 

Aromatika      Laxano     Fraoules

Ξεκινάμε λοιπόν αρχικά με μερικά πράγματα που κατά βάση απαιτούνται, όπως:

  • Επιλέγουμε λοιπόν έναν χώρο για τον λαχανόκηπο μας ο οποίος να έχει ανεμπόδιστη ηλιοφάνεια, εύκολη πρόσβαση σε νερό και όσο το δυνατόν προστατευμένο από δυνατούς ανέμους. Εμείς μια και είχαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις φτιάξαμε ένα θερμοκήπιο και κάθε καλλιέργεια θα γίνεται μέσα σε αυτό, με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που υπάρχουν ή εμφανίζονται στην πορεία.

  • Η πρώτη και η πιο απαραίτητη εργασία είναι η προετοιμασία του έδαφος, η αφαίρεση των ζιζανίων και η βελτίωσή του με compost (σε αναλογία 2-2,5 lt/m² περίπου), ή κοπριά καλά χωνεμένη (κατά προτίμηση από κότες και κουνέλια) για να είναι η καλλιέργειά μας βιολογική. Αν χρησιμοποιήσουμε κοπριά καλό και αναγκαίο είναι η φύτευση να γίνει έναν μήνα μετά την ανάμειξή της με το χώμα.

  • Ένας προγραμματισμός για το τι θα φυτέψουμε και πότε. Βάζουμε λοιπόν φυτά ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο μας και φυσικά όχι για να προμηθεύσουμε τα μανάβικα, αλλά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Επίσης το πότε θα φυτεύουμε κάτι, είναι ανάλογο με την εποχή και τις συνθήκες του κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας, μια κι αυτές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

  • Αρχικά και για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να αρχίσουμε τον λαχανόκηπο μας με σπορόφυτα. Αργότερα μπορούμε να πειραματιστούμε και με σπόρους, αν και γενικώς τα σπορόφυτα αποδίδουν καλύτερα κι έχουν και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Οι πειραματισμοί είναι αναγκαίοι μιας και μας γεμίζουν εμπειρίες, όπως επίσης και οι συμβουλές από ειδικούς και η ανταλλαγή απόψεων μας γλυτώνουν από κόπο και χρόνο.

  • Τέλος το βασικότερο από όλα είναι η υπομονή. Ποτέ δεν δημιουργείται ένας καρπός (αν τελικά δημιουργηθεί) από την μία μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και η παραγωγικότητα θα είναι πάντα όπως την περιμένουμε και όλο τον χρόνο.

Brokoli     Marouli     Fasoli

Δοκιμάζουμε λοιπόν να φυτέψουμε λαχανικά και σπόρους, παρακολουθούμε την διαδικασία βήμα - βήμα και βλέπουμε...

Διαβάστηκε 874 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 13:52
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Φράουλες »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Ποιοι Είμαστε

Αθεράπευτα ρομαντικοί και αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις για όλα, και αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον ας προσπαθούμε για το καλύτερο. Φιλοδοξία μας είναι, να δημιουργήσουμε ένα βήμα, που θα μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε όλοι, για τις αγαπημένες μας ασχολίες. Προτείνουμε να μεταπηδήσουμε, από την οίκο-λογία στην οίκο-πραξία. Καλό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και των οίκο-πρακτικών, προτάσεων.

© 2014 - 2018 ΟΙΚΟΠΡΑΞΗ.