Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 22:17

Μαρούλι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Βιολογική καλλιέργεια μαρουλιών Βιολογική καλλιέργεια μαρουλιών

Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό εύκολο στην καλλιέργεια του. Μπορούμε να το καλλιεργήσουμε σχεδόν παντού και όλες τις εποχές του έτους, σπέρνοντας απευθείας στο έδαφος ή σε φυτώριο και στη συνέχεια μετά από 25- 30 ημέρες με μεταφύτευση σε αποστάσεις 20 - 25 εκ.

MarouliSpora1    MarouliSpora

      Το έδαφος θα πρέπει να είναι σκαλισμένο, απαλλαγμένο από ζιζάνια και να διατηρείται υγρό. Αναπτύσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 13 - 21 βαθμών Κελσίου, αντέχει όμως και στην παγωνιά (κάτω από -5 βαθμούς), αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες. Η συγκομιδή γίνεται 1,5 - 3 μήνες μετά από το φύτεμα και πριν αναπτυχθεί το άνθος ή μεγαλώσουν πολύ τα φύλλα, γιατί τότε γίνονται πικρά και σκληρά. Η δε συντήρησή του γίνεται στο ψυγείο για 6 με 7 ημέρες μέσα σε μία πλαστική σακούλα.

Ποικιλίες

Romana    Romana1

Ρωμάνα, ο πιο διαδεδομένος τύπος τύπος μαρουλιού στην Ελλάδα με φύλλα όρθια, λεία και σκληρά.

Sgouro    SgouroKok

Φυλλώδης, με φύλλα σγουρά (κατσαρά) και χρώμα πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή κόκκινο.

Galliko

Κεφαλωτό τύπου Butterhead, με μεγάλα και μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μια συμπαγή κεφαλή (Γαλλική σαλάτα).

Iceberg

Κεφαλωτό τύπου Crisphead, με πράσινα φύλλα εξωτερικά, πιο ανοιχτά στο εσωτερικό και κεφαλή σαν λάχανο. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι το Iceberg.

Ο τύπος Stem (σαν σπαράγγι), με γεμάτους βλαστούς και πολύ μικρά φύλλα. Καταναλώνουμε τον κεντρικό βλαστό όταν αυτός είναι ακόμα τρυφερός και όχι τα φύλλα. 

     Το μαρούλι είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες και τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του πολύ θρεπτικά. Έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία και είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών (Α - Κ - C), φυλλικού οξέος, καλίου και φυτικών ινών. Η κατανάλωσή του συμβάλει στην μείωση κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού, ρυθμίζει την υπέρταση και βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου.

Διαβάστηκε 671 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 13:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φράουλες
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Ποιοι Είμαστε

Αθεράπευτα ρομαντικοί και αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις για όλα, και αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον ας προσπαθούμε για το καλύτερο. Φιλοδοξία μας είναι, να δημιουργήσουμε ένα βήμα, που θα μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε όλοι, για τις αγαπημένες μας ασχολίες. Προτείνουμε να μεταπηδήσουμε, από την οίκο-λογία στην οίκο-πραξία. Καλό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και των οίκο-πρακτικών, προτάσεων.

© 2014 - 2018 ΟΙΚΟΠΡΑΞΗ.