Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 22:28

Μέτρηση αλκοόλ σε γράδα ή %vol ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

    Γράδο, είναι ένα μέτρο πυκνότητας της αλκοόλης στην λογαριθμική κλίμακα Cartier, με την μέτρηση σε θερμοκρασία 10 βαθμών Reaumur (12,5ο Κελσίου).

   Η κλίμακα αυτή καθιερώθηκε το 1771 από τον εφευρέτη της Jean-Francois Cartier και εκτίνεται από το 10 που αντιστοιχεί στο καθαρό νερό έως το 44,9 που αντιστοιχεί στην 100% καθαρή αιθυλική αλκοόλη.

Κλίμακα Cartier     Κλίμακα Gay-Lussac

Τα γράδα είναι μία κλίμακα που πλέον έχει καταργηθεί γιατί:

  • ήταν ασαφής,
  • οι βαθμοί της δεν μπορούν να διορθωθούν με βάση την θερμοκρασία,
  • η κλιμάκωσή τους δεν είναι γραμμική [διπλάσιοι οινοπνευματικοί βαθμοί (% vol) δεν έχουν διπλάσια γράδα], και τέλος
  • έχει απαγορεύεται η χρήση της για εμπορικές συναλλαγές οινοπνευματωδών ποτών, σε όλες τις χώρες.

    Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από ελάχιστους στον κόσμο και κυρίως γιατί έτσι τους μεταδόθηκε μέσα από την προφορική παράδοση του τόπου τους.


    Η κλίμακα των γράδων αντικαταστήθηκε το 1824 από την κλίμακα του Gay-Lussac (% vol - κατ΄ όγκο περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης στο νερό). Στην αρχή με κάποιες Γαλλικές διατάξεις του 1884 τα αλκοολόμετρα για την μέτρηση της περιεχόμενης αλκοόλης κατ' όγκο (% vol) ήταν βαθμονομημένα για χρήση στους 15ο Κελσίου, ενώ από το 1996 περίπου και μετά για χρήση στους 20° Κελσίου, οπότε και οι ενδείξεις που παίρνουμε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία διορθώνονται μέσω κατάλληλων πινάκων.

Αλκοολόμετρο     Αλκοολόμετρο     metrisi


    Τέλος σήμερα υπάρχουν και οπτικά αλκοολόμετρα βαθμονομημένα στους 20° Κελσίου αλλά και εξοπλισμένα με ενσωματωμένη αυτόματη αντιστάθμιση θερμοκρασίας κατά την χρήση (για μέτρηση από 10° έως 30° Κελσίου περίπου).

    Μαθηματικός συσχετισμός ανάμεσα στις δύο αυτές κλίμακες (γράδων και κατ' όγκο οινοπνευματικών βαθμών (% vol)) δεν υπάρχει, οπότε και η σχέση μεταξύ τους δεν μπορεί να είναι σταθερή, αλλά εμπειρική και δίνεται μόνο μέσα από πίνακες.

 

Πίνακας 1  Αναλυτικός συσχετισμός % Vol – Γράδων στους  15ο Κελσίου

Πίνακας 2  -  Πίνακας διόρθωσης θερμοκρασίας για αλκοολόμετρο βαθμονομημένο στους 20ο Κελσίου.

Διαβάστηκε 10232 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 17:19
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Ποιοι Είμαστε

Αθεράπευτα ρομαντικοί και αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις για όλα, και αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον ας προσπαθούμε για το καλύτερο. Φιλοδοξία μας είναι, να δημιουργήσουμε ένα βήμα, που θα μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε όλοι, για τις αγαπημένες μας ασχολίες. Προτείνουμε να μεταπηδήσουμε, από την οίκο-λογία στην οίκο-πραξία. Καλό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και των οίκο-πρακτικών, προτάσεων.

© 2014 - 2018 ΟΙΚΟΠΡΑΞΗ.