Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 09:52

Θάλασσα στην Φλώρινα; Διπλή απόδειξη.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

   Δέκα τρία φορτηγά χώμα έφερα στο χωράφι μου (Σκοπός - Φλώρινας) από το παρακείμενο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, χώμα λεπτόκοκκο καλοδούλευτο, ιδανικό για κήπο, ίζημα εκατομμυρίων ετών.

   Μετά το άπλωμα αποφάσισα ότι χρειαζόταν ένα φορτηγό ακόμα, μετά από μήνες ήρθε και το δέκατο τέταρτο.

   Την ίδια μέρα ξεκίνησα σιγά – σιγά με το φτυάρι και ένα οικοδομικό καρότσι, να σκορπώ το χώμα - ίζημα.
Στην δεύτερη φτυαριά η λάμα χτύπησε θησαυρό! Μια "πέτρα" σχήματος οστράκου βγήκε στο φώς μετά από εκατομμύρια χρόνια.
Ακολούθησαν και άλλα απολιθώματα, έχω κάνει είδη επαφές με ειδικό παλαιοντολόγο για να χρονολογηθούν και να αξιολογηθούν τα ευρήματα. Θα ενημερωθείτε άμεσα για τα αποτελέσματα.

   Πιθανολογώ ότι πρόκειται για οργανισμούς που ζούσαν σε αλμυρά - υφάλμυρα ή γλυκά νερά στην πλειόκαινο εποχή από 5,33 εκατομμύρια έως 1,8 εκατομμύρια χρόνια π.Χ. όταν όλο το οροπέδιο Φλώρινας - Πελαγονίας  καλύπτονταν από νερό.
Αυτή είναι δεύτερη απόδειξη, η πρώτη είναι ότι το πρώτο χώμα που ήταν από υψηλότερα στρώματα του εδάφους γέμισε αρμυρίκια, φυτά που ευδοκιμούν σε αλμυρά και παραθαλάσσια εδάφη.

   Πώς οι σπόροι κράτησαν την φυτρωτική  τους ικανότητα; πώς φύτρωσαν αρμυρίκια μόνο στο συγκεκριμένο χώμα; Είναι απορίας άξιο και χρήζει ειδικής μελέτης.

Τα παλιά ορυχεία γεμάτα αρμυρίκια.

  

Μερική άποψη του λιγνιτορυχείου.

Τα παλιά ορυχεία γεμάτα αρμυρίκια.   Μερική άποψη του λιγνιτορυχείου.

 

Τα πρώτα δέκα τρία φορτηγά χώμα.

 

Το δέκατο τέταρτο φορτίο.

Τα πρώτα δέκα τρία φορτηγά χώμα.   Το δέκατο τέταρτο φορτίο.

 

Νεοφυή αρμυρίκια.

   

Μέρος του κήπου.

Νεοφυή αρμυρίκια.   Μέρος του κήπου.

 

Ψευδοαπολίθωμα φύλλου. Ψευδοαπολίθωμα φύλλου.

 

Απολίθωμα     Απολίθωμα.

Το πρώτο απολίθωμα, όστρακο με τσουτσούνι ή κάποια παραξενιά της φύσης ;

 

Απολίθωμα.     Απολίθωμα.

Απολιθώματα με παρέγχυμα.

 

Απολίθωμα.     Απολίθωμα.

Απολιθώματα χωρίς παρέγχυμα.

 

291     Παρέγχυμα.

Διάφορα παρεγχύματα.

 

Απολίθωμα. Άγνωστο απολίθωμα.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

1.    

aktina                                                       

     

Σκληρής σύστασης εύρημα, οστρακόμορφο, στο εσωτερικό του οποίου παρατηρείται παγιδευμένος - εγκλωβισμένος αέρας. Στην εσωτερική του επιφάνεια φέρει ρωγμή. Στην περιφέρεια του αναγνωρίζεται ακτινοσκιερό υλικό, συμπαγές, το οποίο διατρέχει όλο του το πάχος.


Δρόσος Σταμάτης
Ιατρός -Ακτινολόγος

               Σχόλιο τομής
               Κομμένο σύγκριμα όπου διακρίνονται 2 ρωγμές που πιθανόν πληρώνονται με αέρα.

 

2.   

   Ο γεωλογικός σχηματισμός που έχουν τα συγκεκριμένα συγκρίματα και τα απολιθωμένα φύλλα υπολογίστηκε ότι έχει ηλικία περίπου 7.100.000 με 6.100.000 (Ανώτατο Μειόκαινο). Ο προσδιορισμός δεν είναι 100% ακριβής γιατί βασίστηκε σε μια εργασία για το λιγνιτορυχείο της Βεγόρας, και θεωρήθηκε ότι εμφανίζεται παρόμοια γεωλογία και στο λιγνιτορυχείο της Αχλάδας. Παρόλα αυτά η χρονολογία δεν θα αποκλίνει πολύ. Γενικώς η ιζηματογένεση στην περιοχή άρχισε χονδρικά πριν από 8.000.000 (Ανώτατο Μειόκαινο) και τέλειωσε πριν από 3.900.000 (Κάτω Πλειόκαινο) όσον αφορά τους σχηματισμούς που είναι εκτεθιμένοι στα λιγνιτορυχεία και τυγχάνουν εκμετάλλευσης (διότι η ιζηματογένεση είναι μια συνεχής διαδικασία που εξελλίσεται ακόμα και σήμερα)

Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να έχουν δημιουργηθεί και από οργανισμούς. Τα σκούρα τα συγκρίματα δεν είναι απίθανο να προέρχονται από κάποια κλαδάκια. Επίσης η πέτρα που είχε πάνω της κάτι μικρές αναθολώσεις που έμοιαζαν με σκουληκάκια μπορεί να είναι 'απολιθώματα κίνησης', δηλαδή να σύρθηκε πάνω στο μαλακό τότε ίζημα κάποιος οργανισμός και να άφησε αυτά τα ίχνη ή ακόμα να είναι και "απολιθώματα κατοικίας", δηλαδή τρύπες μέσα στο μαλακό ίζημα όπου και διέμενε ο οργανισμός.

Πρόδρομος Νικολαΐδης
Γεωλόγος ΑΠΘ

Διαβάστηκε 397 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 15:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι άνθρωποί μας
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Ποιοι Είμαστε

Αθεράπευτα ρομαντικοί και αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις για όλα, και αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον ας προσπαθούμε για το καλύτερο. Φιλοδοξία μας είναι, να δημιουργήσουμε ένα βήμα, που θα μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε όλοι, για τις αγαπημένες μας ασχολίες. Προτείνουμε να μεταπηδήσουμε, από την οίκο-λογία στην οίκο-πραξία. Καλό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και των οίκο-πρακτικών, προτάσεων.

© 2014 - 2018 ΟΙΚΟΠΡΑΞΗ.